Coba Memperbaiki Mic Google Pixel

Coba Memperbaiki Mic Google Pixel

UPDATE ( 26 Desember 2018 )

Insya Allah sudah PERMANENT FIX, Ada di LINK

       Baru pakai Google Pixel (GPixel) dapat bekas, dan dapat minus mic. Awalnya kalau cuma mic sih ga masalah bisa pakai headset atau lainnya lagian mumpung murah dan ada yang jual. Bayar, nunggu 5 harian nyampe dirumah si GPixel, setelah nyampe, cari kabel type C dulu biar bisa dicas. Waktunya ngetes mic dulu, buka kamera, ngerekam video. Ehh, ternyata bisa loh mic nya, dapet rejeki nomplok nih lumayan. 🙂 . Ditinggal 5 menit, coba micnya lagi dan ternyata GA WORK. Setelah baca baca diforum ternyata memang penyakitnya GPixel, micnya cuma work ketika direstart. Waktunya kerja deh cari referensi gimana caranya biar WORK tanpa harus ke servis center resmi. Ternyata setelah browsing, ada yang berhasil dan ada yang gagal, dan di artikel ini saya akan merangkum berbagai cara yang sudah dilakukan orang diluar sana untuk memperbaiki mic GPixel ini. Sebelumnya saya ingetin ketika kalian beli GPixel lihatlah tanggal pembuatannya di artikel Bijak Memilih Google Pixel Bekas , Masalah MIC di GPixel ini sangat mengganggu kalau menurut saya, karena GA BISA NONTON YOUTUBE, VIDEO, NGEREKAM VIDEO , MENERIMA ataupun TELPON DARI WHATSAPP ATAUPUN TELPON BIASA. 


1. MEMBERI ANGIN BERTEKANAN PADA LUBANG MIC

Beberapa orang menggunakan cara ini dan mereka mengklaim kalau mic nya sudah tidak bermasalah lagi, berhubung saya ga punya kompressor saya tiup biasa, dan mic belum bisa work. Lain kali saya mau coba di tukang tambal ban barang kali bisa hehe.

Sumber

Sumber


2. MASUK SAFE MODE

Cara ini sudah saya praktekkan, dan memang work tapi hanya untuk beberapa saat saja dan hanya ketika ada di posisi safemode. Setelah keluar safemode ya tetep aja sama. Disafemode bisa membaca kalau ada heatset masuk, keluar safemode udah ga bisa lagi. Kalau seandainya masuk safemode trus ke mode normal bisa ? coba kalian cek terus micnya pakai aplikasi SoundLevelMeter.





3. UPDATE KE ANDROID P BETA

Cara ini banyak orang yang mencobanya, di Forum Google Pixel Indonesia sudah ada yang mencobanya dan work, tapi saya sendiri mencobanya juga masih tetap saja ga ada yang berubah. Mic tetep ga work, disafemode android P juga masih belum bisa.


4. FLASH ULANG KE ANDROID PALING AWAL

Kalau cara ini saya coba sendiri, saya sudah flash dari ROM awal GPixel ( a.k.a Sailfish ) kalau untuk ROM nya kalian bisa liat disini . Mulai dari 7.1.0 test mic dan work lumayan sekitar 30 menitan, trus coba update langsung via OTA ke 8.0.0 eh malah mic ga work dan speaker ga work juga. update ke 8.1.0 dan ke Android P juga masih ga work semua. Akhirnya saya pasrah pake android 9, tapi speaker juga ga work .’–. Dan masih cari cara lain, paling ngk speakernya work lagi lah. cara biar speaker work lagi adalah pukul pukul smartphonemu trus restart, konyol tapi work kok kwkwk.


5. FLASHING CUSROM

Browsing lagi, ternyata di XDA ada yang “katanya” micnya work setelah dia flash pake cusrom. Cusrom yang dipake itu adalah Resurrection Remix 6. Oke, waktunya ngetes, donwload, baca tutorial, flashing… dan hasilnya tetep aja. Beberapa menit setelah flashing memang bisa, tapi setelah itu udah ga pernah work lagi.

Sumber




6. PAKAI BLUETOOTH RECEIVER

Nah ini adalah solusi dari beberapa temendekat di social media untuk pakai bluetooth receiver. Suara yang dari GPixel disalurkan dengan bantuan bluetooth tanpa melewati built-in mic, jadi semua yang berhubungan dengan multimedia di salurkan melalui bluetooth tersebut. Kalau ini hanya temporary fix aja yang penting bisa untuk telepon dan berbagai hal lain yang berhubungan dengan audio. Ngerekam video juga bisa kok dengan mic itu 🙂 . ini adalah beberapa rekomendasi bluetooth receiver yang saya rekomendasikan Referensi Bluetooth Receiver untuk Fix Google Pixel


7. GANTI DAUGHTERBOARD

Baca-baca di ifixit ternyata ada yang bisa setelah dia ganti daughterboard, daughterboard itu pcb yang ada diport chargingnya. sebenernya ganti daughterboard ini agak nekat sih, karena kalau kalian ganti daughterboardnya kalian bakalan buka layarnya, dan resikonya layarnya pecah. Setelah banyak pertimbangan akhirnya nekat untuk beli di aliexpressharganya sih ga begitu mahal, cuma waktunya aja yang agak lama.

lumayan lama sih, sekitar sebulanan. setelah sampai, langsung saya ganti, dan saran saya kalau mau ganti mendingan ganti aja ke konter yang ahli dan mau ngelepas layarnya. karena kalau layarnya pecah harganya sekitar 1jt an. apakah work ?…. dan masih tetep sama aja, 1menit pertama nyala. menit berikutnya ga work lagi. Sampe disini saya sudah nyerah deh kwkwk. Udah habis banyak dan masih belum work. tapi paling ngk bisa buat referensi temendekat semua.

Sumber


8. GANTI MOTHERBOARD

kalau untuk ini hanya usulan saya sih dan belum pernah saya coba sebelumnya, tapi menurut saya kalau dengan cara ini kemungkinan 80% work lah. karena kalau udah ganti motherboard, berarti udah 80% ganti hp.


9. GANTI SMARTPHONE

ini adalah solusi paling jitu, ganti aja hp kalian, beli yang baru. kalau saran saya mendingan beli yang sesuai kebutuhan ajalah, ga perlu mahal mahal. beli GPixel bekas nyesel ? iya nyesel banget kwkwkw. tapi buat pembelajaran aja, hehe . jadi itu 8 cara Coba Memperbaiki Mic Google Pixel . Saya ucapkan semoga berhasil selamat mencoba 🙂

HudanAchmad

Jagalah semangatmu agar tetap ada, bersungguh-sungguh, jangan mudah menyerah, bergunalah bagi orang lain. tech addict, family addict, suka memotivasi diri sendiri dengan bicara sendiri, on progress "mempelajari setiap langkah kehidupan"

119 Comments to “Coba Memperbaiki Mic Google Pixel”

  1. Avatar Hendra

    thank you bray,

    share jg pengalaman ane beli gpixel bekas ini, awalnya ga tau da bug ini, kemudian pas dateng langsung update ota ke 9, dan voila mic mati, speaker mati, telpon ga bisa, wkwkkwk

    untungnya seller ngasih garansi tukar unit, dan pas datang android nya 8.1, dan ya takut buat update ke 9..

    gpixel abray pas awal dateng posisi di android versi berapa bray?

    Reply
    1. HudanAchmad HudanAchmad Author

      kalau saya dulu sih waktu 8.0 sudah posisi Google Pixel mic mati, kalau saran saya sih mendingan dicek dulu pembuatan tahun berapa, kalau pembuatan ditahun 2016 mending dijual aja . hehe .

      Reply
      1. Avatar Adrian

        Om saya iseng2 nyoba, bagi yg speakernya mati saja.. Coba hidupkan mode pesawat nya, lalu matikan hp, hidupkan, setelah itu ubah ke mode biasa.. Coba cek ada perubahan ato tidak, kalo di hp gugel saya ada..

  2. Avatar Sopo

    Kalau pke earphone bluetooth bisa ga bang? Btw telat nih gua udah kadung beli google pixel dan soundnya mati setelah beberapa hari pemakaian.

    Reply
  3. Avatar Sopo

    Wkwk bang hp gua baru jatuh langsung bisa bunyi lagi nih sumpah, keknya coba perbaiki mic nya ditambahi dijatuhi dikarpet yg ngga tipis tapi ngga tebal. Siapa tau bisa kek gua, moga2 permanen.

    Reply
  4. HudanAchmad HudanAchmad Author

    Nah itu caranya emang kwkwkwk, kalau saya biasanya direstat sambil di tepuk tepuk layarnya, dulu micnya work bentar, trus sekarang tidur terus micnya. Dijaga aja jangan sampai mati hp nya, karena kalau udah mati nanti tepuk tepuk lagi berkali kali sampe nyala. Paling ngk yang work speakernyalah, biar bisa liat youtube dll.

    Reply
  5. Avatar fazril

    maaf kak, tempat service waktu ganti pcb agan dimana ya?
    bisa di infoin ga gan? soalnya ane juga rencana mau ganti pcb.
    cukup frustasi juga gunta ganti rom/kernel dll.
    tinggal cara ini aja yg belum coba. kalau gagal beneran pasrah
    (kirim via email aja ya gan maaf)

    oh iya gan menurut agan, rom paling stabil dari yg pernah agan coba.

    Reply
  6. HudanAchmad HudanAchmad Author

    kalau menurut saya itu mendingan coba cari tempat servis yang bisa ganti ic audionya GPixel ( ada case yang setelah meraka ganti ic audio langsung work lagi ), kalau cuma ganti daugtherboardnya aja ga ngaruh soalnya.
    ROM paling stabil yang rom bawaannya GPixel hehe

    Reply
  7. Avatar fazril

    maaf gan ada tempat rekomended yang jual ic audio + service nya ga gan?
    masalahnya kalau daerah rumah ane kayanya ga ada.

    Reply
  8. Avatar WTG

    Aku ada pixel xl tahun 2016 udah update pie sekitar seminggu gak ada problem mic, apa ada kemungkinan problem mic ya buat kedepan?

    Reply
  9. Avatar Afif

    Gan, kalo lokasi audio ic pixel itu sendiri letaknya di motherboard/daughterboard? Sama boleh email juga untuk lokasi agan ganti ic audionya?

    Reply
    1. HudanAchmad HudanAchmad Author

      oke oke, saya baru nemuin orang yang bisa fix cuma satu orang, jadi recommended atau tidaknya saya belum tau, kemungkinan januari akhir baru saya bisa nyimpulin baik ngaknya. nanti saya kirim via email yak.

      Reply
  10. Avatar Vindi Erriyawan

    Pagi Bro mohon di emailin tempat rekomended yang jual ic audio + service untuk google pixel.
    saya baru kena masalah audio kemarin.

    Terima Kasih infonya.

    Reply
  11. Avatar Ahmad

    Mereka yg disini minta recomend buat servis ganti ic audio emang habis berapa bro ? Kmren ada yg nawarin habis 1 jutaan ya kali samaa aja beli hp baru. Btw tolong email in ke gw bro tempat servis nya

    Reply
  12. Avatar Adi

    Halo mas, saya boleh dikirimkan ke email rekomendasi tempat reparasi ic audio google pixel nya? Kebetulan seminggu yang lalu saya beli bekas, sudah ngecek kode produksi nya Jan 2017 saya pikir sudah aman, terus sudah kebacut beli dan mic nya ternyata rusak. Saya baca2 lagi yang sudah aman itu Feb 2017 ke atas. Terima kasih sebelumnya mas.

    Reply
    1. HudanAchmad HudanAchmad Author

      Iya mas sabar, sebentar lagi saya juga mau perbaiki sekalian cari tau dia recomended ngk. Takut nya sudah saya share eh ternyata belum recomended. Jadi sabar dulu yak hehe

      Reply
  13. Avatar Criztyan

    Wah jadi masih bimbang buat beli Pixel 1 ,pdhl kamera dan hardware masih bagus cman problemnya masih blm solved ternyata yaa (yaa kecuali ganti mainboard wkwk)

    Reply
  14. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?
    I’m trying to figure out if its a problem on my
    end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

    Reply
  15. Helpful info. Fortunate me I found your web site accidentally,
    and I am shocked why this twist of fate didn’t took place
    in advance! I bookmarked it.

    Reply
  16. Hello there I am so grateful I found your web site, I really found you by mistake, while I was researching
    on Bing for something else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for a marvelous post and a all round
    interesting blog (I also love the theme/design), I
    don’t have time to look over it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds,
    so when I have time I will be back to read a lot more, Please do
    keep up the excellent job.

    Reply
  17. Whoa! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!

    Reply
  18. Its such as you read my thoughts! You appear to know so much approximately this, such as you
    wrote the e-book in it or something. I think that you simply can do with some p.c.
    to force the message home a little bit, however instead of that, this is
    wonderful blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

    Reply
  19. Excellent weblog right here! Additionally your site lots up very fast!

    What host are you the use of? Can I am getting your affiliate link
    to your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

    Reply
  20. Thanks for one’s marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you may be
    a great author. I will make certain to bookmark your blog and will often come
    back very soon. I want to encourage continue your great writing, have a nice morning!

    Reply
  21. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long)
    so I guess I’ll just sum it up what I wrote and
    say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still
    new to the whole thing. Do you have any tips for rookie blog writers?
    I’d certainly appreciate it.

    Reply
  22. Pretty nice post. I just stumbled upon your
    blog and wanted to say that I have really enjoyed surfing
    around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

    Reply
  23. Admiring the time and effort you put into your site and detailed information you provide.

    It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information.
    Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

    Reply
  24. May I simply say what a comfort to uncover someone that
    actually knows what they are discussing on the internet.
    You certainly realize how to bring an issue to light and make it important.
    More people have to look at this and understand
    this side of your story. It’s surprising you aren’t more popular given that you surely have the gift.

    Reply
  25. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a
    colleague who was doing a little homework on this. And he in fact ordered me dinner simply because I
    discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for
    the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this matter here on your
    web page.

    Reply
  26. Excellent article. Keep posting such kind of information on your site.
    Im really impressed by your blog.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi there, You’ve done
    an incredible job. I will certainly digg it and in my opinion recommend to my friends.
    I am confident they’ll be benefited from this site.

    Here is my page fat loss program

    Reply
  27. Wow, marvelous weblog format! How long have you been running a
    blog for? you make blogging glance easy. The entire glance of your website is fantastic,
    as neatly as the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I just could not leave your website before suggesting that I really loved the
    usual info an individual supply to your guests?
    Is gonna be back regularly to check up on new posts.

    Have a look at my web site; Slim Tactics Keto Ingredients

    Reply
  28. My spouse and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be exactly I’m
    looking for. Do you offer guest writers to write content for yourself?

    I wouldn’t mind producing a post or elaborating on some of the subjects you write concerning
    here. Again, awesome web log!

    Look into my web page :: fat loss tips

    Reply
  29. I simply needed to say thanks all over again. I’m not certain what I might
    have implemented without these aspects discussed by you concerning such subject.
    It was a real terrifying matter for me, but looking at the very expert manner you treated the issue made me to leap for contentment.
    Extremely thankful for the guidance and even hope that you really know what a powerful job that you’re accomplishing training many people via
    your webpage. I am certain you have never met all of us.

    Stop by my page :: diet supplements

    Reply
  30. With havin so much content do you ever run into
    any problems of plagorism or copyright violation? My website has
    a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it is
    popping it up all over the internet without my agreement.
    Do you know any ways to help protect against content from being ripped off?
    I’d certainly appreciate it.

    My web site :: natural female libido enhancer

    Reply
  31. Hello very cool blog!! Man .. Excellent .. Superb ..
    I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I am satisfied to search out numerous useful information here in the publish, we’d like
    work out more strategies on this regard, thank you for sharing.

    Feel free to surf to my web blog – human growth

    Reply
  32. This is the perfect website for everyone who hopes to find out about this topic.
    You understand so much its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).

    You definitely put a fresh spin on a subject that’s been written about for ages.
    Excellent stuff, just wonderful!

    My homepage; Androrexin Review

    Reply
  33. Unquestionably imagine that that you said. Your favorite reason seemed
    to be on the internet the easiest factor to consider of.
    I say to you, I definitely get annoyed while folks think about issues that they plainly
    do not recognise about. You controlled to hit the nail
    upon the top and also defined out the whole thing with
    no need side-effects , other folks can take a signal.

    Will probably be again to get more. Thank you!

    Feel free to visit my blog: Keto Total BHB

    Reply
  34. Hi would you mind sharing which blog platform you’re using?
    I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time
    selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m
    looking for something completely unique. P.S Apologies for getting
    off-topic but I had to ask!

    Feel free to visit my blog hgh diet

    Reply
  35. I wanted to follow along and let you know how considerably I liked discovering your site today.

    I might consider it an honor to operate at my workplace and be able
    to make use of the tips contributed on your website and also be
    a part of visitors’ reviews like this. Should a position of guest article
    author become offered at your end, i highly recommend you let me know.

    my webpage; mens grooming

    Reply
  36. I tend not to create a lot of comments, however i did a few searching and wound up here Coba Memperbaiki Mic Google Pixel –
    temendekat. And I do have a couple of questions for you if it’s allright.

    Could it be only me or does it look as if like some of these remarks come
    across like they are written by brain dead people?
    😛 And, if you are writing at additional sites,
    I’d like to follow everything fresh you have to post.
    Would you list of the complete urls of your community sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

    my homepage :: Keto Total BHB Pills

    Reply
  37. Appreciating the commitment you put into your site and detailed information you provide.
    It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material.

    Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my
    Google account.

    Visit my web site … Keto Total BHB Review

    Reply
  38. I rarely comment, however i did a few searching and wound
    up here Coba Memperbaiki Mic Google Pixel – temendekat.
    And I actually do have 2 questions for you if it’s allright.

    Could it be just me or does it seem like a few
    of the responses appear like they are written by brain dead individuals?
    😛 And, if you are writing on other online
    sites, I would like to keep up with anything new you have to post.
    Could you list of every one of your public
    sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

    Feel free to surf to my website Keto Total BHB Pills

    Reply
  39. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant blog!
    I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my
    Google account. I look forward to fresh updates and will share this website with my
    Facebook group. Talk soon!

    Here is my site; healthy weight loss

    Reply
  40. Its like you learn my thoughts! You seem to grasp a lot approximately
    this, like you wrote the book in it or something. I believe that you just can do
    with some p.c. to power the message home a bit, however other than that, that is great blog.
    An excellent read. I will definitely be back.

    Here is my site hair removal sugaring

    Reply
  41. I am extremely impressed along with your writing talents as smartly as with the structure for your weblog.
    Is that this a paid subject or did you customize it your self?

    Anyway stay up the excellent high quality writing, it is
    rare to peer a nice weblog like this one these days..

    Reply
  42. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d
    without a doubt donate to this fantastic blog!
    I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed
    to my Google account. I look forward to new
    updates and will share this site with my Facebook group. Chat soon!

    Here is my site – permanent hair removal

    Reply
  43. Great рost. I was cһecking continuously thiss blig andd I am inspiгed!
    Extremelу helplful info specifically the remaining part 🙂 I care for ѕuch info much.
    I ԝas seeking this particular ibfo for a long time.
    Tһanks and gkod luck.

    Here is myy site: agen poker pkv

    Reply
  44. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say
    that I have truly enjoyed browsing your blog posts.
    After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

    Reply
  45. Hi there! I know this is somewhat off-topic however I had to ask.

    Does running a well-established website such as yours require a massive amount
    work? I am brand new to operating a blog but I do write in my diary on a daily basis.

    I’d like to start a blog so I can share my own experience
    and views online. Please let me know if you have any suggestions or
    tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

    Reply
  46. hello!,I really like your writing so much! proportion we
    keep up a correspondence more approximately your article on AOL?
    I require a specialist in this space to resolve my problem.

    Maybe that’s you! Looking ahead to look you.

    Reply
  47. What’s up i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this piece of writing i thought i could also
    make comment due to this good piece of writing.

    Reply
  48. Hi, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my web site!I
    suppose its ok to use a few of your ideas!!

    Reply
  49. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back
    to your site? My website is in the very same niche as yours and my users would
    genuinely benefit from a lot of the information you present here.

    Please let me know if this ok with you. Thank you!

    Reply
  50. Hello there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
    Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article
    or vice-versa? My site discusses a lot of the same topics as yours
    and I feel we could greatly benefit from each other.
    If you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail.

    I look forward to hearing from you! Awesome blog
    by the way!

    Reply
  51. I like the valuable information you provide in your articles.
    I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
    I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here!
    Good luck for the next!

    Reply
  52. Can I simply say what a relief to discover someone who actually knows what they’re discussing
    on the web. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important.

    More people should read this and understand this side of the
    story. I can’t believe you aren’t more popular given that you definitely possess the gift.

    Reply
  53. Greetings! I’ve been reading your site for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout
    out from New Caney Texas! Just wanted to tell you keep up the great job!

    Reply
  54. Greate post. Keep posting such kind of information on your blog.

    Im really impressed by your blog.
    Hello there, You have performed a great job. I will certainly digg it and for my part recommend to my friends.
    I’m sure they will be benefited from this website.

    Reply
  55. I would like to show some thanks to you just for
    rescuing me from this trouble. Just after looking out
    throughout the world-wide-web and finding ways that were
    not beneficial, I thought my life was done.
    Living devoid of the approaches to the difficulties you have sorted out as
    a result of your good posting is a critical case, and the ones that could have in a negative way affected my
    entire career if I hadn’t come across your
    web blog. Your own personal talents and kindness in maneuvering every item was vital.

    I’m not sure what I would have done if I had not
    encountered such a step like this. It’s possible to at this moment
    look forward to my future. Thank you very much for your reliable and effective guide.
    I won’t be reluctant to endorse the blog to anyone who ought
    to have assistance about this problem.

    my page … Blitz Eagle CBD Oil

    Reply

Post Comment